Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Αλληλεγγύη στους εξεγερμένους στη Χιλή

Από Contra Info
Περίπου μισό εκατομμύριο διαδηλωτές συμμετείχαν στις διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Χιλής την προηγούμενη Πέμπτη 30 Ιούνη στο πλαίσιο της τελευταίας πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης. Στην πορεία στο Σαντιάγο της Χιλής συμμετείχαν 200.000 άτομα. Εκτεταμένες συγκρούσεις ξέσπασαν από το μεσημέρι ως τις 18.00 περίπου το απόγευμα ανάμεσα σε μεγάλα μπλοκ διαδηλωτών και στις δυνάμεις καταστολής.


marcha1_1.jpg

Περίπου μισό εκατομμύριο διαδηλωτές συμμετείχαν στις διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Χιλής την προηγούμενη Πέμπτη 30 Ιούνη στο πλαίσιο της τελευταίας πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης. Στην πορεία στο Σαντιάγο της Χιλής συμμετείχαν 200.000 άτομα. Εκτεταμένες συγκρούσεις ξέσπασαν από το μεσημέρι ως τις 18.00 περίπου το απόγευμα ανάμεσα σε μεγάλα μπλοκ διαδηλωτών και στις δυνάμεις καταστολής. Τεθωρακισμένα τζιπ και αύρες της αστυνομίας προέλασαν εναντίον της πορείας ενώ οι εξεγερμένοι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα σε πολλά σημεία του κέντρου της χιλιανής πρωτεύουσας και αμύνθηκαν στις επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής με πέτρες, ξύλα, χρωμοβόμβες, μολότοφ και σε κάποιες περιπτώσεις και με θειικό οξύ.

Συμβολικές καταστροφές αλλά και απαλλοτριώσεις πραγματοποιήθηκαν εναντίον καπιταλιστικών στόχων (τράπεζα BCI, τράπεζα Santander, δίκτυο φαρμακείων Farmacia Cruz Verde, τηλεφωνική εταιρεία Claro, σούπερ μάρκετ Supermercado Santa Isabel κ.ά.). Στην περίπτωση της τράπεζας BCI, που σπάστηκε ολοκληρωτικά, οι διαδηλωτές χρησιμοποίησαν τα έπιπλα που βρίσκονταν στο εσωτερικό του χώρου ώστε να στήσουν ένα μεγάλο οδόφραγμα στο δρόμο. Η βραζιλιάνικη πρεσβεία αποτέλεσε στόχο επίθεσης επίσης με πέτρες και αναγραφή συνθημάτων σε αλληλεγγύη με τον αντάρτη πόλης Ραμίρο Μαουρίσο Ερνάντεζ [Ramiro Maurico Hernandez], που βρίσκεται έγκλειστος στην ομοσπονδιακή φυλακή του Κάμπο Γκράντε στη Βραζιλία. Στο ίδιο σημείο μια ομάδα των ειδικών δυνάμεων της χιλιανής αστυνομίας στριμώχτηκε από ομάδα διαδηλωτών με αποτέλεσμα τον ξυλοδαρμό ενός εκ των ένστολων φονιάδων. Συνολικά 131 άτομα συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα, 38 εκ των οποίων στο Σαντιάγο.

Αναφορές κάνουν λόγο για 22 μπάτσους τραυματίες, στην πλειονότητά τους από ρίψη πετρών, ενώ ένας εξ αυτών φέρει εγκαύματα στο πρόσωπο από επίθεση με θειικό οξύ. Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των τραυματιών διαδηλωτών. Αξίζει να σημειωθεί πως στο Σαντιάγο –όπως και στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της 48ωρης γενικής απεργίας– οι μπάτσοι εκτόξευαν πέτρες κατά των διαδηλωτών.

Η πορεία της 30ής Ιούνη ήταν η τρίτη στη σειρά μεγάλη εκπαιδευτική κινητοποίηση του προηγούμενου μήνα στη Χιλή. Είχαν προηγηθεί οι πορείες της 23ης Ιούνη στο Σαντιάγο, με τη συμμετοχή 25.000 περίπου διαδηλωτών, με συγκρούσεις που διήρκεσαν πάνω από 6 ώρες, 107 συλλήψεις και 9 τραυματίες αστυνομικούς (ένας από σκάγια), καθώς και η πορεία της 16ης Ιούνη στην οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, συμμετείχαν 100.000 άτομα.

Aν και ρεφορμιστικό σε κάποιο βαθμό ως προς τους στόχους του, έχει κατορθώσει να συσπειρώσει το σύνολο των μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών και εργαζόμενων στους εκπαιδευτικούς θεσμούς, ιδιωτικούς και δημόσιους. Κάποια από τα αιτήματα που προτάσσονται από μεγάλη μερίδα όσων συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις είναι η κρατικοποίηση των κολεγίων των δήμων, περισσότερα κονδύλια για την παιδεία, η βελτίωση των εκπαιδευτικών υποδομών (πολλές εκ των οποίων έχουν πληγεί από το σεισμό του Φλεβάρη του 2010), η αναβάθμιση του τίτλου των –αντίστοιχων– Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων και η επέκταση του χρονικού ορίου της μαθητικής κάρτας κατά τη διάρκεια όλου του έτους.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως στη Χιλή, όπως και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, η εξουσία έχει ντύσει τον αυταρχισμό της με το δημοκρατικό μανδύα, την ίδια στιγμή που η πλειονότητα του χιλιανού λαού στενάζει κάτω από το ζυγό της, την ίδια στιγμή που η κατάπτυστη αστική δικαιοσύνη δεν το ‘χει σε τίποτα να κατασκευάζει σκευωρίες εναντίον αγωνιστών και να διώκει όποιον αντιστέκεται. Δεν ξεχνάμε λοιπόν ούτε την υπόθεση βόμβες και τις 65 μέρες απεργίας των αναρχικών συντρόφων μας, ούτε και την επί δύο αιώνες δολοφονική καταστολή του χιλιανού κράτους ενάντια στο λαό των Μαπούτσε, την καταλήστευση της γης τους και των ζωών τους από το πολυεθνικό Κεφάλαιο, αλλά ούτε τον αναρχικό επαναστάτη Λουσιάνο Πιτρονέλλο Σουφενέγκερ, που βρίσκεται βαριά τραυματίας όμηρος στα χέρια του χιλιανού κράτους.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΧΙΛΙΑΝΟ ΛΑΟ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΙ

πηγές: 1, 2
Related Link: http://contrainfo.espiv.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις