Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Η προέλευση της Workers Solidarity Alliance

Από: W.S.O. (Workers Solidarity Alliance)

Δημοσιεύουμε αυτό το ιστορικό backgound για να συμβάλουμε στην κατανόηση της προέλευσης ενός μέρους του αμερικάνικου αναρχικού κινήματος. Αρκετοί από μας συνεχίζουν να εμμένουν στις παραδοσιακές αρχές του αναρχοκομμουνισμού, εμμένοντας επίσης και στις καλύτερες παραδόσεις του αναρχοσυνδικαλισμού. 




Εν μέρει το αναρχικό κομμουνιστικό κίνημα στα τέλη δεκαετίας του '70 και στις αρχές του ‘80 στις ΗΠΑ και τον Καναδά ήταν ως επί το πλείστον μια σύνθεση αναρχοκομμουνισμού και αναρχοσυνδικαλισμού. Οι αρχικές μας προσπάθειες είχαν να κάνουν με ένα σπάσιμο κάθε δεσμού με την λεγόμενη «αντι-κουλτούρα», τον αναρχισμό που δεν αναφερόταν καν στην ταξική πάλη καθώς και τον αντι-οργανωτικό αναρχισμό.

Οι προσπάθειες αυτές βρήκαν την έκφρασή τους στη συγκρότηση της Αναρχικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας Βόρειας Αμερικής (ACF, 1978-1982. Το ντοκουμέντο Αρχών και Στόχων της ACF βρίσκεται στο http://www.anarco-nyc.net/history/history8.html).

Δημοσιεύουμε αυτό το ιστορικό backgound για να συμβάλουμε στην κατανόηση της προέλευσης ενός μέρους του αμερικάνικου αναρχικού κινήματος. Αρκετοί από μας συνεχίζουν να εμμένουν στις παραδοσιακές αρχές του αναρχοκομμουνισμού, εμμένοντας επίσης και στις καλύτερες παραδόσεις του αναρχοσυνδικαλισμού.

Μερικά μέλη της WSA (Workers Solidarity Alliance – Συμμαχία Εργατικής Αλληλεγγύης, το αμερικάνικο τμήμα της αναρχοσυνδικαλιστικής διεθνούς IWA) προέρχονται από έναν κύκλο που προσπάθησε το 1974 να ιδρύσει μια αναρχοσυνδικαλιστική επιτροπή αλληλογραφίας για μια αναρχοσυνδικαλιστική ομάδα Στις 2 Ιουνίου 1974, η Επιτροπή αυτή δημοσίευσε ένα επίσημο ντοκουμέντο ως την ιδεολογική της πλατφόρμα. Η Επιτροπή επρόκειτο να αποτελέσει μια συγκεκριμένη και σαφή έκφραση των συνδικαλιστικών αρχών, σε αντίθεση με την λογική «κάνε το δικό σου» που επικρατούσε τότε στο αναρχικό κίνημα. Επομένως, θελήσαμε σαφώς να ιδρύσουμε μια οργάνωση που να είναι και συγκροτημένη και υπεύθυνη.

Ένας άλλος στόχος της Επιτροπής ήταν να συγκροτήσει ένα αμερικάνικο τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Εργαζομένων (IWA). Αν και οι προσπάθειες της Επιτροπής δεν καρποφόρησαν αμέσως, έγιναν όχημα για μια ένωση της νέας και της παλιάς γενιάς των αναρχοσυνδικαλιστών. Υπήρξαν, επίσης, περαιτέρω επαφές και συμμετοχή στην Αναρχική Κομμουνιστική Ομοσπονδία Βόρειας Αμερικής (ACF, 1978-1981), με τους Βιομηχανικούς Εργάτες του Κόσμου (IWW) και με διάφορους αγώνες σε εργασιακούς χώρους. Πολλά από τα ιδρυτικά μέλη της WSA συναντήθηκαν και εργάστηκαν από κοινού στη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Το 1978 η Ελευθεριακή Εργατική Ομάδα (Libertarian Workers Group) της Νέας Υόρκης η οποία ήταν συνδεδεμένη με την διεθνή IWA, έγινε μέλος της WSA. Σύντομα ακολούθησε η Συνδικαλιστική Συμμαχία (SA) του Μιλγουώκι-Wisconsin. Σύμφωνα με τον πρώην γενικό γραμματέα της IWA Fidel Gorron Canoyra, γίναμε το «πρώτο αμερικανικό τμήμα στην ιστορία της IWA».

Ενώ η επίσημη εθνική αναρχοσυνδικαλιστική οργάνωση δεν συγκροτήθηκε έως το 1984, ένα δίκτυο αναρχοσυνδικαλιστών η συγκρότηση του οποίου αποφασίστηκε άρχισε να λειτουργεί από κοινού. 

Μέχρι το 1981 υπήρξε κοινή δράση για την έκδοση και κυκλοφορία του περιοδικού «Ideas and Action» («Ιδέες και Δράση») ενός σαφώς αναρχοσυνδικαλιστικού περιοδικού, το οποίο αργότερα έγινε το όργανο της WSA.

Επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συνεργαστήκαμε με μια άτυπη ομάδα καναδών και αμερικάνων συντρόφων που κυκλοφορούσαν την εφημερίδα «Strike» («Απεργία»). Το άτυπο αυτό δίκτυο συμμετείχε επιπλέον και σε μερικές δραστηριότητες εκτός από την έκδοση της εφημερίδας, κυρίως σε διάφορες εκστρατείες αλληλεγγύης στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στο εξωτερικό. Ο διεθνισμός μας ήταν πάντα ισχυρός και συμμετείχαμε σε πολλές διεθνιστικές δραστηριότητες.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου της περιόδου αυτής ακόμα, πολλές λατινοαμερικανικές χώρες ήταν κάτω από στρατιωτικές δικτατορίες που υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ. Οι χώρες αυτές είχαν επίσης μια πλούσια αναρχική και αναρχοσυνδικαλιστική παράδοση. Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη ο ότι είμαστε κοντά στην Λατινική Αμερική, οργανώσαμε από κοινού με συντρόφους από την «Strike» την Libertarian Aid to Latin American Workers (LALAW - Ελευθεριακή Βοήθεια στους Λατινοαμερικάνους Εργάτες). Οι διάφορες LALAW οργάνωσαν διάφορες εκστρατείες και δραστηριότητες για διάφορα ζητήματα και κυκλοφόρησαν ένα εντυπωσιακό περιοδικό το «No Middle Ground».

Επιπλέον, μερικά μέλη μας, κυρίως στην περιοχή της Νέας Υόρκης, ασχολήθηκαν με τις υπόγειες δραστηριότητες κάποιων εργαζομένων να συγκροτήσουν ανεξάρτητα συνδικάτα στην πρώην «σοσιαλιστική» Ανατολική Ευρώπη καθώς επίσης και με προσπάθειες να συγκροτηθεί η Needle Trades Workers Action Committee. Τα μέλη μας στη δυτική Βιρτζίνια στράφηκαν ιδιαίτερα στους εργαζόμενους της βιομηχανίας άνθρακα και ασχολήθηκαν με την τότε αυξανόμενη ανεργία και την επίδρασή της στις αγροτικές κοινότητες ανθρακωρύχων.

Τα μέλη μας στην Καλιφόρνια δραστηριοποιήθηκαν με την έκδοση διαφόρων ντοκουμέντων, με τοπικές δραστηριότητες αλά και τον εργασιακό χώρο του αναδυόμενου τομέα υψηλής τεχνολογίας.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ήταν η WSA που πρώτη απέκτησε επαφή με την αναρχοσυνδικαλιστική Awareness League της Νιγηρίας, ενώ πρόσφατα δώρισε εξοπλισμό για την ίδρυση ραδιοσταθμού στο Enugu.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι κύριοι τομείς της δραστηριότητας των δικτύων μας περιστράφηκαν από τη διανομή των διάφορων ενημερωτικών φυλλαδίων, των ενημερωτικών δελτίων, της εφημερίδας και του περιοδικού μας (που είναι τα «On The Line» στη Νέα Υόρκη και «Strike» και «Ideas and Action») και δραστηριότητες αλληλεγγύης. Τα μέλη των διαφόρων δικτύων συμμετείχαν επίσης σε δραστηριότητες στους εργασιακούς τους χώρους, στα αντίστοιχα εργατικά συνδικάτα, σε απεργίες και ε αρκετά άλλα κοινωνικά ζητήματα και το φοιτητικό κίνημα. Ιδιαίτερη προσοχή και σημασία δόθηκε στο αντιμιλιταριστικό, αντιπυρηνικό αντιπολεμικό κίνημα.

Αυτά τα γεγονότα μας φέρνουν στην περίοδο που προηγείται του σχηματισμού της W.S.A. τον Νοέμβριο του 1984. 

Η W.S.A. δεν ήταν ποτέ μεγάλη οργάνωση, αλλά προσπαθούμε το καλύτερο. Αρχικά ήταν ένα δίκτυο αναρχοσυνδικαλιστών και αντιεξουσιαστών στις αρχές της δεκαετίας του '80. Σήμερα η WSA συνεχίζει να παραμένει πιστό στις παραδόσεις και τις αρχές της IWA. Αν και η κύρια στρατηγική της WSA εστιάζεται στο εργατικό κίνημα, θεωρούμε ότι ένα κίνημα βασισμένο στην εργατική τάξη πρέπει να βασιστεί ευρέως στις κοινότητες της εργατικής τάξης και όχι μόνο στους εργασιακούς χώρους καθώς και ότι το κίνημα αυτό πρέπει να είναι αντιρατσιστικού, αντισεξιστικού και διεθνιστικού χαρακτήρα Οι ανησυχίες μας αυτές εκφράζονται και στο ντοκουμέντο της WSA «Where we Stand», που το γράψαμε το 1984. Από την άλλη, έχουμε δει και γνωρίζουμε ότι και άλλες αναρχικές οργανώσεις έχουν καταλήξει στα ίδια συμπεράσματα με τα δικά μας, αναπτύσσοντας μια ποικιλία εναλλακτικών και αυτοδιευθυνόμενων κινημάτων και ιδεών. Τέτοια παραδείγματα μπορούν να αναζητηθούν σε ιδέες και δραστηριότητες για συνδικαλισμό αλληλεγγύης, απεργιακές φρουρές, ανεξάρτητη οργάνωση ενάντια στις πολυεθνικές και άλλες μορφές εργατικής οργάνωσης από τους εργαζόμενους για τους εργαζόμενους.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.workersolidarity.org
 
* Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στο www.anarkismo.net και μεταφράστηκε στα ελληνικά από το «Ούτε Θεός-Ούτε Αφέντης», Μελβούρνη, 29 Αυγούστου 2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις