Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Σχετικά με την τρομοκρατική βομβιστική επίθεση στο Όσλο και τη σφαγή της Ουτόγια

Από: NSF-IWA (Νορβηγική Επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Εργατών)

Η πολιτική βία στη Νορβηγία προέρχεται πάντα από την άκρα δεξιά. Ενόσω, η αστυνομία έχει εστιάσει στην αντιμετώπιση των «εξτρεμιστών ισλαμιστών», η βία από την άκρα δεξιά εμφανίζεται και πάλι, αυτή τη φορά με τρόπο ακόμα πιο έντονο, ανελέητο και αιματηρό.

--- H NSF-IWA (Νορβηγική Επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Εργατών) εξέφρασε τη λύπη της για τα θύματα αυτής της αιματηρής τρομοκρατίας και θα ήθελε να δηλώσει τα παρακάτω. --- Εισαγωγή --- Σαν εισαγωγή θα λέγαμε ότι το κλίμα, όπως αυτό διαμορφώνεται σήμερα από τον καπιταλισμό, είναι επικίνδυνο και επηρεάζει πολλές χώρες, όπως και τη Νορβηγία:

- Ο καπιταλισμός βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Οι κυβερνήσεις ακολουθούν προγράμματα λιτότητας και μετατρέπονται σε κράτη ασφαλείας. Η ανεργία μεγαλώνει. Οι μετανάστες αποτελούν εξιλαστήρια θύματα για τα προβλήματα και οι αιτούντες άσυλο απελαύνονται. Στη Νορβηγία, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα μειώνονται με την υποστήριξη της συνδικαλιστικής ένωσης LO (Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων της Νορβηγίας) και περαιτέρω μειώσεις προβλέπεται να ακολουθήσουν.

Η κυβέρνηση του κοκκινο-πράσινου συνασπισμού απέλασε 4.615 αιτούντες άσυλο μέσα στο 2010, ενώ αυτό το έτος μέχρι στιγμής έχουν απελαθεί 2000.

- Ο παγκόσμιος καπιταλισμός προωθεί και διεξάγει πολέμους. Η κύρια απειλή μετά την 11η Σεπτεμβρίου [2001] είναι οι ισλαμικές εξτρεμιστικές/τρομοκρατικές ομάδες. Η Νορβηγία συμμετέχει στους πολέμους στο Αφγανιστάν και τη Λιβύη με τη ταμπέλα της ανθρωπιστικής επιχειρήσης κ.α.

- Οργανώσεις όπως η Ένωση Εργοδοτών, υποστηρίζουν ότι τα κύματα μεταναστών, οι συνταξιούχοι και οι λαμβάνοντες κοινωνικά επιδόματα απειλούν το μοντέλο κοινωνικής πρόνοιας. Οι μετανάστες με χαμηλά επίπεδα παιδείας προερχόμενοι από τις μη δυτικές χώρες δεν γίνονται δεκτοί. Αντίθετα, η Νορβηγία πρέπει να εισάγει ειδικευμένους εργάτες. Η κυβερνηση έχει απαιτήσει δημόσιες αναφορές πάνω σε αυτά τα θέματα.

- Κόμματα που πιέζουν για αντιδραστικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Στη Νορβηγία, στις βουλευτικές εκλογές το 2009 το Προοδευτικό κόμμα κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 41 βουλευτές. Μετανάστες «μουσουλμανικής καταγωγής» στιγματίζονται. Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ [Anders Behring Breivik] ήταν τότε μέλος του Προοδευτικού κόμματος.

-Η άκρα-δεξιά. Στη Νορβηγία, οι Ναζί και οι φασίστες/ακροδεξιοί αποτελούν μικρές ομάδες, τουλάχιστον όσον αφορά τη δράση στο δρόμο. Οι ιστοσελίδες όμως της νέας ακροδεξιάς έχουν μεγάλο κοινό και ιδεολογική υποστήριξη!

Ο φασισμός σήμερα

Ο τρομοκράτης και ελευθεροτέκτονας Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ κατάγεται από τα δυτικά προάστια του Όσλο και ανήκει στην ανώτερη κοινωνική τάξη. Λίγο πριν πραγματοποιήσει τις φριχτές πράξεις, δημοσίευσε το μανιφέστο του, όπου περιγράφει την ιστορία των χριστιανών σταυροφόρων ως σήμερα και τις προετοιμασίες του, που ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με τον ίδιο, λίγες ώρες πριν τις φοβερές επιθέσεις της 22ης Ιούλη.

Οι απόψεις του δολοφόνου αποτελούν κομμάτι της ευρύτερης κοινωνικής και πολιτισμικής στροφής ενόσω αντι-ισλαμικές και ξενοφοβικές ιστοσελίδες, ομάδες και οργανώσεις ριζώνουν παντού στην Ευρώπη. Λένε ότι επιτίθενται στο Ισλάμ επικαλούμενοι πολιτιστικούς λόγους και δηλώνουν αντιρατσιστές, αντιφασίστες, αντι-ολοκληρωτικοί κτλ. Ας το κάνουμε σαφές: αυτός είναι μόνο ένας τρόπος για να δημιουργήσουν τακτικά μέτωπα για να αποκτήσουν μεγαλύτερο κοινό. Οι απόψεις του Μπέρινγκ Μπρέιβικ έχουν σαφή φασιστικά χαρακτηριστικά:
-Εθνικισμός και/ή Ευρωπαϊκή ταυτότητα, υπερ-πατριωτισμός με ιστορική αποστολή.

- Οι εβραίοι αντικαταστάθηκαν από τους μουσουλμάνους ως ο εχθρός ο οποίος πρέπει να πολεμηθεί και να εξαληφθεί. Το Ισλάμ αντιμετωπίζεται σαν πραγματική απειλή ενώ οι αρχηγοί και οι κυβερνήσεις του κόσμου συνεργάζονται για να επιτρέψουν στο Ισλάμ να «διεισδύσει» στη Δύση.

-Θεωρίες συνομωσίας. Τα πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών εμφανίστηκαν στη Ρωσία το 1903. Αν και αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για πλαστά έγραφα πριν ακόμα οι Ναζί τα εισάγουν στα γερμανικά σχολεία το 1933, χρησιμοποιούνταν ως «απόδειξη» της προετοιμασίας των εβραίων να καταλάβουν τον κόσμο. Τώρα πρόκειται για τη συνομωσία της Ευρω-αραβίας. Αναφέρεται σε ένα υποτιθέμενο πρωτόκολλο της δεκαετίας του 1970 κατά το οποίο οι αραβικές χώρες και τα ευρωπαικά κράτη υποτίθεται ότι έχουν συνάψει συμφωνία βάση της οποίας οι Ευρωπαίοι θα επέτρεπαν στους «μουσουλμάνους» να «εισβάλλουν» στην Ευρώπη.

-Ο όρος Εβραίοι-Μπολσεβίκοι από τους ναζί/φασίστες έχει αντικατασταθεί από τον όρο μουσουλμάνοι-πολιτισμικοί Μαρξιστές.

-Λαϊκισμός και ελιτισμός. Οι μάζες θα πρέπει να κινητοποιηθούν. Όμως οι μάζεις αποτελούν απλά ένα εργαλείο για τις ελιτίστικες απόψεις τους και τα σχέδια τους για δικτατορικές κυβερνήσεις.

-Η φασιστική εξύμνηση της βίας και η χρήση στρατιωτικών όρων: Οι μουσουλμάνοι καταλαμβάνουν την Ευρώπη με όπλο τη δημογραφική υπεροχή ενώ ένα μυστικό σχέδιο στήνεται με τους προδότες πολιτισμικούς μαρξιστές κτλ.
-Αυτό επίσης περιλαμβάνει την εξύμνηση των αποκαλούμενων στρατιωτικών προταγμάτων. Ο Μπέρινγκ Μπρέιβικ γράφει ότι συνάντησε και άλλους στην Ευρώπη, καθώς και έναν «Σέρβο σταυροφόρο» και «ήρωα πολέμου», ο οποίος σκότωσε πολλούς μουσουλμάνους στη μάχη. Σύμφωνα με την Ευρωπαική Ένωση θα έπρεπε να καταδικαστεί για τα εγκλήματα κατά των μουσουλμάνων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια βίαιη γραμμή διατρέχει την ιστορία και πως ο Μπέρινγκ Μπρέιβικ αποτελεί κομμάτι αυτής της παράδοσης. Η βομβιστική επίθεση στο Όσλο με 8 νεκρούς και το μακελειό στην Ουτόγια με τη δολοφονία 69, κυρίως νέων ανθρώπων μεταξύ 14-22 χρονών, θεωρούνται από την κυβέρνηση και τον Τύπο σαν τη μεγαλύτερη επίθεση μετά τον Βʼ Π.Π. όταν οι Ναζί κατέλαβαν τη Νορβηγία.

Το τραγούδι "To the Youth" (Για τη Νεολαία) του Nordahl Grieg τραγουδιέται παντού στη Νορβηγία σήμερα. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες στα μίντια για τη προέλευση αυτού του τραγουδιού, το οποίο γράφτηκε το 1936 με στόχο να πολεμήσει τους φασίστες. Η άνοδος του φασισμού στην Ισπανία 75 χρόνια πριν πολεμήθηκε σε πολλά μέρη από τους εργάτες οι οποίοι είχαν καταλάβει τη γη και τη βιομηχανία.

Ο σύγχρονος φασισμός πρέπει να πολεμηθεί χωρίς ποτέ να ξεχνάμε τα μαθήματα από τους ισπανούς εργάτες. Η εργατική τάξη πρέπει να πολεμήσει και ενάντια στο φασισμό αλλά και για τις εργατικές συνθήκες και τα δικαιώματα της! Σε τελική ανάλυση για να απαλλαγούμε από το φασισμό μια και καλή πρέπει να απαλλαγούμε από το σύστημα που του επιτρέπει να εμφανίζεται ξανά και ξανά- τον καπιταλισμό.

Όσλο, 2 Αυγούστου 2011

Επιτροπή NSF-IWA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις