Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Ελλάδα: Η δωρεάν παιδεία και το άσυλο καταργήθηκαν με ακροδεξιό νομο

Από: Athens Indymedia

Ψηφίστηκε σήμερα 24 Αυγούστου, βιαστικά και κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση



Ψηφίστηκε σήμερα 24 Αυγούστου, βιαστικά και κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ένας νόμος που καθιστά εξ΄ ολοκλήρου πλέον τα πανεπιστημιακά ιδρύματα βορά στις ορέξεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Χρειάζονται αμόρφωτους, απόλυτα εξειδικευμένους και πειθήνιους δούλους των εταιριών και του κεφάλαιου. Αυτός είναι ο μοναδικός στόχος του νέου νομοσχεδίου για την Παιδεία. Με τις απαραίτητες ακροδεξιές συμπληρώσεις-απαιτήσεις περί ασύλου, συναίνεσαν τα κόμματα εξουσίας μαζί με το φασιστικό ΛΑΟΣ και το ΔΗΣΥ στην ψήφιση του πιο ακραία συντηρητικού νομοσχεδίου που είχε ως σήμερα κατατεθεί.

Μόνο δύο ημέρες χρειάστηκαν για να καταργήσουν την δημόσια παιδεία και να εξοστρακίσουν από τα Πανεπιστήμια την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. Τα κόμματα εξουσίας και οι παρατρεχάμενοί τους πανηγυρίζουν για τη συναίνεση που επετεύχθη επίσημα, για πρώτη φορά, για να εφαρμόσουν ένα νομοσχέδιο που:
  • Καταργεί άμεσα την δημόσια δωρεάν παιδεία ανοίγοντας το δρόμο για επιβολή διδάκτρων ακόμα και στις προπτυχιακές σπουδές
  • Καταργεί τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων καθώς και των περισσότερων παροχών για τους φοιτητές
  • Οδηγεί στην πλήρη υποβάθμιση των πτυχίων με την κατάργηση Τμημάτων και τις συγχωνεύσεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
  • Προωθεί μια ολιγαρχική, συγκεντρωτική διοίκηση στα Πανεπιστήμια που τον πρώτο λόγο θα έχουν οι επιχειρηματίες, οι μάνατζερ και οι πολιτικοί, ενώ οι φοιτητές θα έχουν ρόλο συμβολικό.
  • Νομιμοποιεί από την πίσω πόρτα τα ιδιωτικά κολέγια αφού δίνεται η δυνατότητα στους σπουδαστές τους να εισέρχονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επιβεβαιώνοντας με άλλον ένα τρόπο την ταξικότητα της παιδείας.
Η εξουσία μέσω του νέου νομο/πλαίσιου και μετά την αγαστή συνεργασία μεταξύ τους για το ποιος θα εφαρμόσει την πιο ακροδεξιά πολιτική, ισχυρίζεται και πάλι ότι επιχειρεί να «θεραπεύσει τις παθογένειες» της Παιδείας στη χώρα μας θυμίζοντας έντονα, έναν παλαιότερο επίδοξο θεράποντα - χειρουργό.
Όλη αυτή η επίθεση στον τομέα της παιδείας όμως, έρχεται σαν ένα ακόμη κομμάτι της βίαιης αναδιάρθρωσης του συστήματος και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Συλλογικά και συγκρουσιακά ενάντια στον πόλεμο που έχουν κηρύξει, ενάντια στην πολιτική και οικονομική κατοχή που επιβάλλουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις