Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Κάτω τα χέρια από τον αρνητή στράτευσης Μουράτ Κανατλί


Από: Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση
 
Για μια ακόμη φορά, χτες θα δικαζόταν σε στρατοδικείο της βόρειας Κατεχόμενης Κύπρου ο αντιρρησίας συνείδησης Μουράτ Κανατλί έπειτα από τρεις αναβολές, βιώνοντας ένα ακόμη επεισόδιο της πολύχρονης ομηρείας του.
 
 
 
 
 
Για μια ακόμη φορά, χτες θα δικαζόταν σε στρατοδικείο της βόρειας Κατεχόμενης Κύπρου ο αντιρρησίας συνείδησης Μουράτ Κανατλί έπειτα από τρεις αναβολές, βιώνοντας ένα ακόμη επεισόδιο της πολύχρονης ομηρείας του.

Το μακρύ αντιμιλιταριστικό, αντιπολεμικό και αντικατοχικό χρονικό της απευθείας σύγκρουσης του με το Τουρκικό κράτος και τις αρχές της λεγόμενης ΤΔΒΚ, του ιδιαίτερου αυτού κατοχικού μορφώματος, αρχίζει το 2009 όταν αρνήθηκε να καταταχθεί στον στρατό ως έφεδρος.

 Οι κλήσεις του Κανατλί να παρουσιαστεί στον τ/κ στρατό ως έφεδρος είναι ετήσιες και θα συνεχίζονται μέχρι να συμπληρώσει τα 40 του χρόνια, τον Μάρτιο του 2013. H πρώτη δίκη του από το στρατοδικείο είχε προγραμματιστεί στις 14 Ιουνίου του 2011. Την ημέρα εκείνη ο Μουράτ είχε δηλώσει πως στόχος του είναι να στερέψει ο στρατιωτικός μηχανισμός από ανθρώπινο δυναμικό και πως ο ίδιος δεν θα συμμετάσχει σε κανένα πόλεμο.  Συγχαίρουμε και χαιρετίζουμε αυτή τη δήλωση του Τουρκοκύπριου αντιρρησία συνείδησης. Οι στόχοι του αποτελούν και θα πρέπει να αποτελούν στόχους κάθε αντιμιλιταριστή.

Ο 38χρονος Κανατλί είναι μέλος του Ευρωπαϊκού γραφείου για την αντίρρηση συνείδησης και γραμματέας του δικοινοτικού κόμματος Νέα Κύπρος. Πρόσφατα βρέθηκε στην Αθήνα, όπου διακήρυξε την πίστη του στα κοινά συμφέροντα Ε/Κ-Τ/Κ εργαζομένων, την καταδίκη του ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Τουρκίας που δημιουργεί τον κίνδυνο θερμού πολεμικού επεισοδίου και την ανάγκη οικοδόμησης ενός αντιπολεμικού-αντιμιλιταριστικού-αντιεθνικιστικού κινήματος  καλεσμένος της Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης,
της Αντιεθνικιστικής-Αντιμιλιταριστικής Πρωτοβουλία, Αριστερών Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων.

Να σταματήσει η δικαστική ομηρία του Murat Kanatli και κάθε δίωξη του.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον συναγωνιστή Μουράτ Κανατλί. Δεν αναγνωρίζουμε καμιά αρμοδιότητα στην στρατιωτική δικαιοσύνη σε Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο να δικάσει τα φρονήματα μας και φυσικά αρνούμαστε στην αστική δικαιοσύνη να δικάσει την πίστη μας στον άνθρωπο, στην ειρήνη και την συμφιλίωση των λαών.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

1 σχόλιο:

  1. ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΤΡΑΤΕΥΤΕΙ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ Δικάζουν αντιρρησία συνείδησης
    Posted on 25/11/2011
    Reply
    «Είμαι ακόμα ελεύθερος!», μου είπε χθες στο τηλέφωνο, σχετικά ευδιάθετος, ο Μουράτ Κανατλί, ο ηγέτης του κόμματος «Νέα Κύπρος», ο οποίος αρνείται να στρατευτεί, ως έφεδρος, στον τ/κ στρατό. Για την άρνησή του αυτή βρίσκεται ενώπιον του «στρατοδικείου», στην κατεχόμενη Λευκωσία, το οποίο χθες άρχισε, έπειτα από πέντε αναβολές, την εξέταση της υπόθεσής του.



    Ο δικηγόρος του 38χρονου Τουρκοκύπριου, ο οποίος διαμένει μόνιμα στον Στρόβολο, παρουσίασε χθες τη θέση τους στο «δικαστήριο», ζητώντας να του αναγνωριστεί το δικαίωμα άρνησης στράτευσης, όπως συμβαίνει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, εκτός από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν. Με δεδομένο ότι πρόκειται για ανθρώπινο δικαίωμα, ζήτησαν η δίκη να μεταφερθεί στο «Ανώτατο Δικαστήριο», ώστε να φανεί πως η δίωξη είναι αντίθετη με το Σύνταγμα της «Τ.Δ.Β.Κ.», το οποίο ορίζει ρητά πως το δικαίωμα της έκφρασης πρέπει να γίνεται σεβαστό.



    Αντίθετα, ο τουρκικός κατοχικός στρατός στη βόρεια Κύπρο δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα άρνησης στράτευσης των Τουρκοκυπρίων ως δικαίωμα έκφρασης. Σε περίπτωση που η υπόθεση οδηγηθεί στο «Ανώτατο Δικαστήριο», τότε υπέρ του Κανατλί αναμένεται να μετρήσουν και δύο πρόσφατες αποφάσεις του ΕΔΑΔ εναντίον της Τουρκίας, αναφορικά με την καταπάτηση του άρθρου 9 της ευρωπαϊκής διακήρυξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο υπερασπίζεται την ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας.



    Οι πιθανότητες για μια τέτοια εξέλιξη είναι αρκετές, αν και το «στρατοδικείο» θα αποφασίσει για την εξέλιξη της δίκης στις 8 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε, η πλευρά του Μουράτ Κανατλί θα επιδιώξει να δημοσιοποιήσει την υπόθεση, συγκεντρώνοντας αρνητές στράτευσης και από τις δύο πλευρές της Κύπρου, ώστε να συμπαρασταθούν στο δικαίωμά του. Στο πλευρό του βρίσκονται άλλωστε ήδη αρκετοί ευρωβουλευτές και ευρωπαϊκοί φορείς, οι οποίοι εκφράζονται επικριτικά για τη στάση αυτή του τουρκικού στρατού και αναμένεται να επέμβουν, σε περίπτωση που υπάρξει καταδίκη.



    Σημειώνεται πως, ο Μουράτ Κανατλί έχει υπηρετήσει στο παρελθόν τη θητεία του στον τουρκοκυπριακό στρατό, στον οποίο όμως θα καλείται ως έφεδρος για άσκηση μια φορά τον χρόνο, μέχρι να συμπληρώσει τα 40 του χρόνια, τον Μάρτιο του 2013. Ο ίδιος εκφράζεται ανοιχτά υπέρ του αντιμιλιταρισμού και της αποστρατικοποίησης της μοιρασμένης Λευκωσίας από όλες τις στρατιωτικές δυνάμεις και δηλώνει πως δεν θα συμμετάσχει σε κανέναν πόλεμο.



    ΧΡΥΣΤΑ ΝΤΖΑΝΗ


    βλ. επίσης “Πραγματικά αντικατοχικός” (26/07/2011) & “Νέα αναβολή στη δίκη Κανατλί” (27/07/2011)



    Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις