Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Καταλάβετε την νεκρή ζώνη – Κατάληψη του χώρου μεταξύ των οδοφραγμάτων της Λήδρας



Από: Φάλιες Ελευθεριακό Δίκτυο



Με αφορμή και παράδειγμα το κίνημα “καταλάβετε την Γουόλ Στρητ” που βρήκε ανταπόκριση και μιμητές και σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες διοργανώθηκε και στην Λευκωσία μια τέτοια κίνηση.








Με αφορμή και παράδειγμα το κίνημα “καταλάβετε την Γουόλ Στρητ” που βρήκε ανταπόκριση και μιμητές και σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες διοργανώθηκε και στην Λευκωσία μια τέτοια κίνηση. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η πρωτοβουλία υπήρξε από την αρχή δικοινοτική και συντονισμένη με αποτέλεσμα η εστίαση να μεταφερθεί στο πρόβλημα της διαίρεσης (ένα επιπλέον κυπριακό ζήτημα) πέραν από το παγκόσμιο ζήτημα της καπιταλιστικής κρίσης. Έτσι το “καταλάβετε την Λευκωσία” έγινε σύντομα “καταλάβετε την νεκρή ζώνη” με σημείο αιχμής – που αλλού; την κεντρική Λήδρας, το μοναδικό οδόφραγμα που άνοιξε ως αποτέλεσμα πιέσεων από τα κάτω και στις 2 πλευρές και τον κατ’ εξοχήν πλέον χώρο δικοινοτικής επαφής.
Τίποτε δεν πέφτει όμως από τον ουρανό και η διεθνής μόδα σε κάθε χώρα είναι αναγκασμένη για να επιβιώσει να πατήσει πάνω σε ένα συγκεκριμένο ιστορικό, πολιτικό και πολιτιστικό πλαίσιο για να πιαστεί. Η μικτή νεολαία που ξεκίνησε το εγχείρημα είναι πολλαπλώς μικτή, πλουραλιστική πολιτικά και πολιτιστικά. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα ούτε επεξεργασμένες προτάσεις σε αυτό το μεταμοντέρνο χάππενιγκ δια-δήλωσης. Υπάρχει βέβαια το βασικό πλαίσιο – αποστρατικοποίηση και επανένωση από τα κάτω, one Cyprus, no bullshit, all armies out και την άρνηση αποδοχής του κανονικοποιημένου παραλόγου της διαίρεσης. Αλλά πέραν από αυτό ο καθένας κουβαλά τις ιδέες και τις απόψεις του, πολιτικές και απολίτικες.
Εμφανίστηκαν βέβαια και νέα πρόσωπα αλλά η όλη φάση έχει κάτι από τον ελευθεριακό αέρα της Φανερώμενης και των στρητ παρέητ και του Κοουλού Παρκ με τις περσινές φωτιές αλά Ταχρίρ, περισσότερο ηδονίστικα και χίππικα παρά φιλελεύθερα ή αριστερά προσδιορισμένο. Ξεκίνησε με εβδομαδιαίες νυχτερινές καταλήψεις των μερικών ωρών κάθε Σάββατο αλλά από το περασμένο Σάββατο 19/11/2011 στήθηκαν σκηνές και η κατάληψη έγινε συνεχόμενη και καθημερινή με κάθε βράδυ να γίνεται διαφορετικό ηβέντ.
Τα Ηνωμένα Έθνη μετά από την αποτυχημένη προσπάθεια τους να διώξουν την νεολαία με “καλό τρόπο” τώρα φαίνεται να την ανέχονται.
Οι καταληψίες μας προσκαλούν στην νεκρή ζώνη για να την ζωντανέψουμε…

1 σχόλιο:

Δημοφιλείς αναρτήσεις