Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Η Αιγυπτιακή Κροστάνδη

Από: Working Class Self Organisation

Καθώς εντείνεται η βία στην Αίγυπτο, ο νέος Αιγύπτιος δικτάτορας κατηγορεί τους διαδηλωτές σαν αντεπαναστάτες . Θα δούμε την Κροστάνδη της εργατικής τάξης στην Αίγυπτο ή είμαστε στα πρόθυρα μιας πραγματικής Αραβικής  άνοιξης ;




Καθώς εντείνεται η βία στην Αίγυπτο, ο νέος Αιγύπτιος δικτάτορας κατηγορεί τους διαδηλωτές σαν αντεπαναστάτες . Θα δούμε την Κροστάνδη της εργατικής τάξης στην Αίγυπτο ή είμαστε στα πρόθυρα μιας πραγματικής Αραβικής  άνοιξης ; Πριν από ένα χρόνο χιλιάδες εργαζόμενοι Αιγύπτιοι  μάχοταν την αστυνομία και το στρατό σε όλους  τους δρόμους του Καΐρου.  Ήταν που επιδίωκαν  να ανατρέψουν ένα βάναυσο, διεφθαρμένο, και αντιδημοκρατικό καθεστώς ,  που κατέστησε σαφές ότι δεν  είναι πρόθυμο να πέσει .

Μετά από μια τεράστια αντιπαράθεση στην πλατεία Tahir το καθεστώς είχε παρασυρθεί. Η αιγυπτιακή επανάσταση στη συνέχεια έγινε η σπίθα  που έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για  παρόμοιες ενέργειες σε όλο τον αραβικό κόσμο.

Για να το πώ κυνικά η Αιγυπτιακή επανάσταση ήταν από την αρχή υποτιμημένη ( σημ. εννοεί ως προς τον σκοπό της ). Το  να απαλλάξουμε  τον  εαυτό  μας  από το καθεστώς του  Μουμπάρακ ήταν φανταστικό, όμως δεν είχα πολλή πίστη σε αυτό που ήταν να αντικαταστήσει το παλαιό καθεστώς. 

 Όταν έγινε η  αλλάγη φάνηκε ότι ήταν απλά ένα ενιαίο σύνολο από καθάρματα.
Δώδεκα μήνες μετά , τι έχει αλλάξει στην Αίγυπτο;  Απολύτως τίποτα δεν έχει αλλάξει  . Η βιωμένη εμπειρία της αιγυπτιακής εργατικής τάξης δεν είναι η καλύτερη.  Δεν  έχουμε καμιά δημοκρατία, ή κάτι που να μοιάζει  και οι άνθρωποι είναι τώρα πίσω στους δρόμους του Καΐρου να μάχονται με το νέο καθεστώς. Το νέο καθεστώς  καταστέλλει το λαό ακριβώς όπως το έκανε και το προηγούμενο.

Εννιακόσιοι  διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί μέχρι τώρα.

Ο  νέος  δικτάτορας Essam Sharaf, κάλεσε τους διαδηλωτές να φύγουν από τη  πλατεία Tahir γιατί “απειλούν την επανάσταση».  Μίλησε σαν αληθινός Λενινιστής.

Δεν υπάρχει επανάσταση στην Αίγυπτο, το μόνο που συνέβη είναι ότι μία ομάδα από τα αφεντικά έχουν αντικαταστήσει την προηγούμενη ομάδα  αφεντικών , και όποιος τολμά  να αντιπαρατεθεί με το νέο καθεστώς   χαρακτηρίζεται ως αντεπαναστάτης.

Ελπίζω ειλικρινά ότι υπάρχει πλέον μια «πραγματική» επανάσταση στην Αίγυπτο,  όπου θα υπάρχει πραγματικός εργατικός έλεγχος και όχι μόνο μια νέα σειρά των αφεντικών που είναι φιλικοί  προς τη Δύση. Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν αν η αιγυπτιακή εργατική τάξη αντιμετωπίζει την  
 Κροστάνδη της , ή  εάν έρχεται μια γνήσια «αραβική άνοιξη».


μετάφραση από lib.com

αναδημοσιευση απο κουλτουρα κ΄επανασταση

2 σχόλια:

  1. https://parallhlografos.wordpress.com/2011/11/22/%ce%b1%ce%af%ce%b3%cf%85%cf%80%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b4%ce%b7%ce%bb%cf%8e%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%bb%ce%b1%cf%84%ce%b5%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b1/

    //ΠαραλληλοΓράφος//
    Είμαστε ακόμη σε beta έκδοση!Αίγυπτος: Διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ – 35 νεκροί (updated)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις